16 april 2024  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
klik hier voor openen Plantenwerkgroep
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
Bestuurszaken
Jvs Gidsenwerkgroep
Jvs Landschapsw.g.
Jvs Natuurouderw.g.
Jvs Planologiew.g.
Jvs Plantenwerkgroep
Jvs Vogelwerkgroep
Jvs Wierenwerkgroep
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Bestuurszaken > 2021 Jvs Plantenwerkgroep

Jaarverslag 2021 Plantenwerkgroep

De plantenwerkgroep is in 2021 zo’n 40x er op uit getrokken. De groep telt nu 12 actieve leden en een aantal die zo nu en dan mee gaan.
Zoals elk jaar hebben we verschillende soorten activiteiten. “Handen uit de mouwen steken” gebeurt 3x per jaar op Alteklein als er gehooid en gesnoeid moet worden. We hooien op de Kettingdijk voor het behoud van de zeldzame Ruige anjer. Verder hebben we 3 kilometerhokken  “gestreept”voor Floron. Daarvan was de Schelphoek op Schouwen wel heel rijk met meer dan 250 soorten. En sinds enkele jaren monitoren we één camping op het eiland: Vakantiepark De Striene.
Het gebied tussen zonnepark Ceresweg en de dijk waar natuurontwikkeling gaat plaatsvinden, hebben we voor het eerst geïnventariseerd. Ook bekeken we ter vergelijking het aangrenzende karrenveld en dat in de Schakerloopolder.
Een nieuw inventarisatiegebied was de Akkerweg waar eind 2019 een biotoop voor de rugstreeppad  is aangelegd . De roep van de padden is zowel in voorjaar 2020 als dit voorjaar gehoord, en we telden 91 plantensoorten.
Sinds 2018 bekijken we de natuurontwikkeling in de Willempolder op Sint-Philipsland. Waar in het eerste jaar vooral oude akkerbouwgewassen massaal  opkwamen zoals Leeuwenbekjes, Viooltjes en Kwispelgerst, domineerde nu bosontwikkeling van vooral wilgensoorten.
Voor Floron Zeeland hebben we in drie jaar de ongeveer vijf kilometer lange Derde dijk bekeken. Er zijn mooie delen met IJzerhard, Moeslook, Gele morgenster, Glad parelzaad, Wilde reseda of Graslathyrus; maar ook stukken die totaal verwaarloosd zijn, met een brandnetelwoud tot aan je oren.
Afgelopen jaar zijn we 2x op het schor langs het Schelde-Rijnkanaal bij Botshoofd geweest. Er lopen schapen die de Reuzenberenklauw laag houden. Er ontwikkelt zich een relatief nieuw bostype, berken-elzenbos. Het doet ruig aan, met veel dood hout (we vonden er bijzondere zwammen), en voornamelijk Berken, oude Vlieren, Brandnetel en Berenklauw. De vergelijking met een schor enkele kilometers verderop langs het Schelde-Rijnkanaal, is opvallend. Dit Schor Alteklein was ooit kortdurend ingepolderd en in cultuur gebracht, waarna weer terug gegeven aan het zeewater. Het heeft juist een heel rijke biodiversiteit. Er staan bijzondere planten als Rietorchis, Moeraswespenorchis, Welriekende agrimonie, Heemst, en Kleverige ogentroost. Er komen nog steeds soorten bij. Hier wordt juist zorgvuldig beheer toegepast, met hulp van SLZ, vrijwilligers van A Rocha en niet te vergeten basisschoolkinderen onder leiding van natuurouders. Het resultaat daarvan is goed zichtbaar en heel waardevol!
Nieuwe plantenvondsten in 2021: Ruige lathyrus in de Scherpenissepolder, Bokkenorchis bij Alteklein, Mottenkruid in Alteklein, Kaal breukkruid op havenplateau van Tholen, en Bonte wikke op camping De Muie.
Op de website van de vereniging  is een selectie korte verslagen met foto’s te vinden. Wie zin heeft om een keer mee te gaan, welkom! Neem dan contact op met een van de coördinatoren: Lenie Ponse (lenieponse@hetnet.nl)  of Marthe Bouvy (marthebouvy@zeelandnet.nl).

Lenie Ponse en Marthe Bouvy, coördinatoren Plantenwerkgroep





Uitprinten | Laatste wijziging 26 januari 2023 | Vorige pagina | Home

        2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl