16 april 2024  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
Plantenwerkgroep
Activiteiten
Verslagen 2023
Verslagen 2022
Verslagen 2021
Verslagen 2020
Verslagen 2019
Verslagen 2018
Verslagen 2017
Weblinks
Schor Alteklein
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
klik hier voor openen Bestuurszaken
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Plantenwerkgroep > Verslagen 2020: - Oostelijk dijktalud

Verslag PWG vrijdag 20-11-2020, oostelijk dijktalud Slikken van de Heen

Deze vrijdag zijn we op stap gegaan met een ouderwets groepje: 8 personen, met inachtneming van de coronaregels. Fantastisch zonnig en windstil. De slikken zijn nu afgesloten om de wisenten te laten wennen, maar langs het hek aan de dijkkant is een nieuw pad gemaakt. De oostelijke dijkglooiing hebben we eens eerder bekeken, maar in de nacht voor ons bezoek was de temperatuur beneden nul gedaald zodat veel van alle moois bedekt was onder een wit korstje.

Wat we wel zagen, niet in bloei: veel rozetten van Akkerhoornbloem, Gewone klis, Muurpeper,  Speerdistel, Vroegeling, Vijfvingerkruid, en Margriet. Wijnand voorziet dat Margriet en Akkerhoornbloem in mei wel eens voor een wit tapijt kunnen gaan zorgen.

Volgens de aantekeningen van Ineke, bloeiend en wel: Avondkoekoeksbloem, Bezemkruiskruid, Biggekruid, Duizendblad, Gevlekte rupsklaver, Glad walstro, Herderstasje, Jakobskruiskruid, Klein kruiskruid, Klein streepzaad, Kleine leeuwentand, Kleine ooievaarsbek,  Kompassla, Melkdistel, Paardenbloem, Reigersbekje, Roos, Ruw vergeetmijnietje,  Teunisbloem, Vertakte leeuwentand, Wilde peen. Ook zagen we enkele afgemaaide- en weer uitlopende takken van Wegedoorn.

Kirsten ging voor de mossen en DirkJan voor de korstmossen, waarvoor ze heel vaak “door de knieën” moesten om een foto te nemen. Duindaalder zagen we vaak parasiteren op andere soorten mos, Kopjesbekermos,  Frietzakbekermos met een nieuwe uitloper op de bekerrand, en mogelijk de zeldzamere Muurdaalder. Veel leermossen, Gaffeltandmos, Gevorkt heidestaartje, Groot laddermos, Muisjesmos.

De kenners  waren al terug naar Oude Tonge gegaan terwijl de anderen het gedeelte tot de zeedijk hebben nagespeurd.

Ook paddenstoelen vonden we toch wel zo’n 15 soorten, maar kenners hebben we niet, deze dag bij ons PWG uitje. We herkenden o.a. Bruine satijnzwam, Sneeuwzwam, en Mosklokje.

Ondertussen kregen wolken de overhand waardoor ’t killer werd en we besloten terug te gaan naar de auto’s; met de conclusie dat een bezoekje tijdens ons zomerprogramma zeer zeker de moeite waard is.

Tot zover,

Lenie Ponse-deeltijd coördinator PWG.

Foto 1: Sneeuwzam
Foto 2: Avondkoekoeksbloem

 





Uitprinten | Laatste wijziging 21 december 2020 | Vorige pagina | Home

        2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl