16 april 2024  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
Plantenwerkgroep
Activiteiten
Verslagen 2023
Verslagen 2022
Verslagen 2021
Verslagen 2020
Verslagen 2019
Verslagen 2018
Verslagen 2017
Weblinks
Schor Alteklein
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
klik hier voor openen Bestuurszaken
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Plantenwerkgroep > Verslagen 2021: - Duintjes, Bergen op Zoom

Duintjes, Bergen op Zoom
5 november

De Duintjes liggen tussen het bos rond Mattemburgh en het Markiezaatsmeer. Vóór 1983 was het dè badplaats voor de bevolking van Bergen op Zoom: Zeebad De Duintjes. Er was zelfs een treinstation. Vanouds is het een rijk plantengebied, doordat er kalkarme zandduinen omgeven door een kalkrijk kleiig zeemilieu zijn te vinden, met overgangszones. Daardoor vind je vreemde combinaties, we zagen bijvoorbeeld Brem met vlak er naast Zilte zegge. Je moet dan wel Wijnand er bij hebben, om je daar op te wijzen…Het is een van de weinige plekken in Nederland waar Stippelzegge groeit, die we overigens nu niet gezien hebben.

Met een flinke groep liepen we er rond. Oude eiken, bremstruiken, heidevelden en meer open stukken wisselen elkaar af. Je ziet dat koeien er ook geregeld doorheen struinen. We kwamen natuurlijk voor de planten, mossen en korstmossen, maar de grootste aandachttrekkers waren de paddenstoelen. In dit mooi schrale gebied voelen de wasplaten zich duidelijk thuis: Gele wasplaatjes, groenige Papegaaizwammetjes (rode lijstsoort), Sneeuwzwammen in hele groepen, kleine fel oranje Vuurzwammen. Verder struikelde je bijna over vele enorme exemplaren Eekhoorntjesbrood. Ook russula-soorten in roze tot donkerrood, enkele Parelammonieten, diverse soorten stuifzwammen, en 2 soorten knotszwam, de gele en de verblekende. Zelfs minizwammetjes die op konijnenkeutels groeiden, alleen met loep te zien.

Wat planten betreft zagen we veel rozetten van Muizenoortje en Hertshoornweegbree. Nog nabloei van Struikheide, een paar Grasklokjes, enkele Zandblauwtjes en Echt duizendguldenkruid. Mooie pollen Tandjesgras, dit groeit liefst op overgang van heide naar grasland, is te herkennen aan de grijzige kleur bovenkant blad en glanzend groen onder. Er waren nog uitgebloeide resten van het zeldzame Borstelgras te vinden. Wat betreft (korst)mossen ging de aandacht naar Gevorkt heidestaartje, Open rendiermos, Frietzakbekermos, en een aantal soorten Schildmos. Nog een bijzondere vondst was de cocon van een Wespspin, zo’n 2,5 cm groot, met een afgesloten ingang aan de bovenkant. Het zit vol spinneneitjes, die wachten tot het voorjaar om dan uit te komen.

Foto 1: Cocon wespspin
Foto 2: Frietzakbekermos
Foto 3: Gele knotszwam
Foto 4: Grasklokje
Foto 5: Libelle

 





Uitprinten | Laatste wijziging 20 december 2021 | Vorige pagina | Home

        2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl