16 april 2024  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
Plantenwerkgroep
Activiteiten
Verslagen 2023
Verslagen 2022
Verslagen 2021
Verslagen 2020
Verslagen 2019
Verslagen 2018
Verslagen 2017
Weblinks
Schor Alteklein
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
klik hier voor openen Bestuurszaken
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Plantenwerkgroep > Verslagen 2022: - Halsters Laag

Halsters Laag
1 juli 2022

We gingen het gebied in aan de kant van de A4. Wie het kent weet: meteen is er al heel veel te zien. Bij de ingang is een vrij kaal stuk waar jaarlijks het maaisel verzameld wordt; daarlangs staat een zee van geurende Echte kamille en Kleverige ogentroost. Het was aangenaam weer, zon, wat wind, zo’n 18 graden.

Het Halsters laag ligt eigenlijk als een vallei tussen de hogere zandgronden van de Brabantse Wal en een zandduinrug aan de westkant. Het is een zwakzuur milieu met kwel, en als zodanig echt bijzonder in zijn soort.

Wat we zagen: Grote ratelaar, Gewone spurrie, Ringelwikke, Grasmuur, Vlasbekje, knoopkruid, Kale jonker, volop Echt duizendguldenkruid, veel Kleine zonnedauw, veel Teer guichelheil, Egelboterbloem, Watermunt, Moerashertshooi, Stekelbrem, Waternavel, helaas ook Watercrassula (een zogenaamde invasieve exoot, ook hier verspreid ze zich snel), Waterpostelein, Wolfspoot, Pilvaren, Struikheide, overal Stijve ogentroost, Dopheide, een veld vol Rietorchis veelal uitgebloeid, Tormentil, Brunel, , Moeraskartelblad uitgebloeid, de bijzondere Moeraswolfsklauw, Moerasdroogbloem, Wederik en Kattenstaart. En dan heb ik veel gewonere soorten niet genoemd.

Aan ‘schijngrassen’ als zeggen, biezen en russen geen gebrek: Blauwe zegge, Geelgroene zegge (lijkt op dwergzegge), Zwarte zegge, Zompzegge, Zeegroene zegge (is hier op de zandgrond zeldzaam), Hazenzegge,Veldrus, Knolrus,Pitrus, Tengere rus,Biezenknoppen, Veelstengelige waterbies, rode lijstsoort Vlottende bies in hele matten, Veelbloemige veldbies, Bruine snavelbies (soort van natte heide).

Grassen: Gewoon struisgras, Kamgras, Reukgras, Timotee, Kropaar, Zilverhaver, Gestreepte en Zachte witbol, Langbaardgras, Glanshaver, beetje Engels raai, pollen Pijpenstrootje, het fijne Moerasstruisgras, Duinriet, Tandjesgras met het blad dat aan de bovenkant grijsgroen is en aan de onderzijde glimmend donkergroen, Vlotgras en Fiorin.

Foto 1:  Kleine zonnedauw
Foto 2:  Knolrus
Foto 3:  Teer guichelheil
Foto 4:  Vlottende bies

 





Uitprinten | Laatste wijziging 17 januari 2023 | Vorige pagina | Home

        2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl