16 april 2024  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
Plantenwerkgroep
Activiteiten
Verslagen 2023
Verslagen 2022
Verslagen 2021
Verslagen 2020
Verslagen 2019
Verslagen 2018
Verslagen 2017
Weblinks
Schor Alteklein
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
klik hier voor openen Natuur & Milieu-educatie
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
klik hier voor openen Bestuurszaken
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Plantenwerkgroep > Verslagen 2022: - Moorsedijk en Binnendijk, Nieuw-Vossemeer

Moorsedijk en Binnendijk, Nieuw-Vossemeer
17 juni 2022

Het beloofde een warme dag te worden, maar in de ochtend was het hier goed uit te houden. Met een briesje en ongeveer 26 graden.

De Moorsedijk/Binnendijk is in beheer bij SBB. Ruim 20 jaar geleden was ie erg verruigd en is toen grondig aangepakt door tot in de grond te klepelen. Nu wordt deze dijk 1x per jaar gemaaid en het maaisel afgevoerd. Er is een mooie diversiteit, we telden zo’n 75 soorten.

Allereerst bekeken we een stukje Binnendijk vanaf de Moorseweg. Meteen al een Bijenorchis. Glanshaver, Goudhaver, veel Margriet, veel uitgebloeide kleine ratelaar, een enkele ‘magere’ Bermzegge, opvallend veel Heermoes, wat Gele morgenster, Knoopkruid. Dit vegetatietype is de glanshaver-associatie,  wel goed soortrijk maar met weinig echte zeldzaamheden.

Vervolgens het stuk dijk langs de Moorseweg bekeken, in de schaduw van de rij Essen. En al gauw zien we een Bokkenorchis , maar dan: nog een , nog een paar, en nog veel meer…We zien veel uitgebloeide Gewone veldbies, en slechts een enkel Kamgrasje. Voor schapen zou dit geen fijne dijk zijn, veel te veel Heermoes en Knoopkruid.

Per auto reden we naar het andere uiteinde van dezelfde Binnendijk, waar deze uitkomt op de Rubeerdijk. Daar was geen schaduw en weer iets andere vegetatie. Nu treffen we een ferme pol Bermzegge, veel Veldlathyrus, enkele Bijenorchissen en we zien de eerste Bokkenorchis op die plek. Reukgras, Glad walstro, ook veel Kleine ratelaar uitgebloeid, Echte kamille volop, Zeegroene zegge, hele plekken Wilde marjolein, mooie stukken Aardaker en enkele bloeiende Ruige weegbreeplanten (het blad is tussen rond en smal en harig, de bloeiaar heeft roze meeldraden rondom). Het was genieten!

Foto 1: Bokkenorchis

 





Uitprinten | Laatste wijziging 17 januari 2023 | Vorige pagina | Home

        2024 © Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl