20 december 2021  

Lid worden
Zoeken:
klik hier voor openen Vogelwerkgroep
Plantenwerkgroep
klik hier voor openen Activiteiten
Verslagen 2021
Verslagen 2020
Verslagen 2019
Verslagen 2018
Verslagen 2017
klik hier voor openen Wierenwerkgroep
Indeling Plantenwerkgroep
Verslag van lezing SLV
Bijzondere Planten op Tholen
Weblinks
Flora Zeelandica
klik hier voor openen Planologiewerkgroep
klik hier voor openen Landschapswerkgroep
klik hier voor openen Gidsenwerkgroep
Redactie

klik hier voor openen Natuurvereniging Tholen
klik hier voor openen Bestuurszaken
Contact

klik hier voor openen Natuurgebieden
Waterstanden
Plantenwerkgroep > Verslagen 2021: - Dijk in West-Brabant

Dijk in West-Brabant
19 maart 2021

Op het programma stond een dijk met bijzondere flora, namelijk een erg zeldzame orchidee die alleen op 2 plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen voorkomt en slechts op nog één andere plek in Brabant. En dan zouden nu alleen nog maar de rozetten van deze Bokkenorchis te zien zijn. Het is in bloei een indrukwekkende orchidee. Tevoren is ons op het hart gedrukt om heel voorzichtig te zijn. De kleinste kiemplanten zijn namelijk moeilijk te herkennen, en doen er jaren over om  volwassen te worden en tot bloei te komen. Je vertrapt ze gemakkelijk als je over het talud struint. 

Met z’n zevenen bekeken we de dijk aan beide kanten en ontdekten grote en wat kleinere rozetten, een beetje als tulpenblad. Ook de aan kant met de paardenwei stonden ze. Een mooie schrale dijk. Er waren ook al veel andere opkomende soorten te zien: Knoopkruid, Margriet, Kruisdistel, Pastinaak, Veldzuring, Glad walstro, Smalle weegbree, Speerdistel, en veel Kraailook. In bloei stond er Paarse dovenetel, Gewone veldbies, Vroegeling, Kleine veldkers, 1 Hondsdraf, 1 Knolboterbloem, enkele groepjes Maarts viooltje, een plek met Langbladige druifhyacinth (lijkt sprekend op het tuin-Blauwe druifje). We hoorden een bonte en een groene specht en zagen 6 buizerds rondcirkelen.

Van te voren leek het best saai te kunnen worden, één soort rozetten bekijken…maar uiteindelijk was het weer mooi, leerzaam en heel gezellig om er met een clubje op uit te trekken.

Foto 1: Bokkenorchis

Foto 2: Rozet Bokkenorchis

Uitprinten | Laatste wijziging 5 december 2021 | Vorige pagina | Home

        2022 Natuurvereniging Tholen "Rubia Tinctorum", Email: info@natutholen.nl